Hadis-i Şerif:

مَا مِنْ صَاحِبٍ يَصْحَبُ صَاحِباً وَلَوْ سَاعَةً مِنَ النَّهَارِ اِلاَّ سُئِلَ عَنْ صُحْبَتِهِ هَلْ اَقَامَ فِيهَا حَقَّ اللهِ اَمْ اَضَاعَهُ

Manası: Hiç bir arkadaş yoktur ki, günün bir saatinde bile birisiyle arkadaşlık yapsında, onun arkadaşlığından sorulmasın. Acaba o arkadaşlıkta Allah’ın hakkını yerine getirdimi, yoksa zayi mi etmiştir. (İhya-i Ulum, C.2, S.412)

Hadis-i Şerif:

اَلْمَرْءُ عَلَى دِينِ خَلِيلِهِ فَلْيَنْظُرْ اَحَدُكُمْ مَنْيُخَالِلُ

Manası: Kişi arkadaşının dini üzeredir. Binaenaleyh sizden herhangi biriniz kiminle dostluk yaptığına dikkat etsin. (İhya-i Ulum, C.2, S.402)

Hadis-i Şerif:

اِنَّ اللهَ قَدْ حَرَّمَ عَلَى الْمَؤْمِنِ دَمَهُ وَمَالَهُ وَعِرْضَهُ وَاَنْ يَظُنَّ بِهِ ظَنَّ السُّوءِ

Manası: Muhakkak Cenab-ı Hakk, mü’minin kanını, malını, ırzını ve onun hakkında sü-i zanda bulunmayı haram kılmıştır. (İhya-i Ulum,C.2, S.419)

Hadis-i Şerif:

مَنْ سَتَرَ عَوْرَةَ اَخِيهِ سَتَرَهُ اللهُ تَعَالَى فِى الدُّنْيَا وَالاَخِرَةِ

Manası: Kimki kardeşinin aybını örterse, Allah’da dünya ve ahirette onun aybını örter. (İhya-i Ulum, C.2, S. 421)

Hadis-i Şerif:

اِنَّكُمْ لاَتَسَعُونَ النَّاسَ بِاَمْوَالِكُمْ وَلَكِنْ لِيَسَعْهُمْ مِنْكُمْ بَسْطُ وَجْهٍ وَحُسْنُ خُلُقٍ

Manası: Muhakkakki sizler, herkesi malınızı vermek sureti ile memnun edemezsiniz. Fakat onları sizin güler yüzlülük ve güzel ahlaklı olmanız memnun etsin.

Hadis-i Şerif:

بِحَسْبِ الْمُؤْمِنِ مِنَ لشَّرِّ اَنْ يَحْقِرَ اَخَاهُ الْمُسْلِمِ

Manası: Müslüman kardeşini hakir görmek, kişiye şer bakımından yeterde artar bile.

Hadis-i Şerif:

مَنْ اَرَادَ اللهُُ بِهِ خَيْراً رَزَقَهُ اللهُ خَلِيلاً صاَلِحاً اِنْ نَسِىَ ذَكَّرَهُ وَاِنْ ذَكَرَ اَعاَنَهُ

Manası: Allah C.C. bir kimseye hayır murad ettiği zaman, ona salih bir dost verir ki, unuttuğu zaman hatırlatır. Hatırladığı zaman yardımda bulunur. (İhya-i Ulum, C.2, S.375)

Hadis-i Şerif:

مَثَلُ الاَخَوَيْنِ اِذاَ الْتَقَياَ مَثَلُ الْيَدَيْنِ تَغْسِلُ اِحْداَهُماَ الاُخْرَى  وَماَ الْتَقَياَ مُؤْمِناَنِ قَطُّ الاَّ اَفاَدَ اللهُ اَحَدَهُماَ مِنْ صاَحِبِهِ خَيْراً

Manası: İki müslüman kardeş buluştukları zaman, onların durumu tıpkı iki elin haline benzer. O ellerin her biri diğerini yıkamaktadır. İki mü’min bir araya geldiğinde, muhakkak ki Cenab-ı Hakk her birine arkadaşından hayır nasib eder.

Hadis-i Şerif:

مَنْ اَخَى اَخاً فِى اللهِ رَفَعَهُ اللهُ دَرَجَةً فِى الْجَنَّةِ لاَ يَناَلُهاَ بِشَيْءٍ مِنْ عَمَلِهِ

MANASI: Her hangi bir kimse Allah yolunda bir kardeş edinirse, Cenab-ı Hakk o kardeş edineni cennette bir derece yükseltir. Halbuki o dereceye başka hiç bir ameliyle nail olamaz.

Hadis-i Şerif:

لَوْ اَنَّ مُؤْمِناً دَخَلَ اِلَى مَجْلِسٍ فِيهِ مِئَةُ مُناَفِقٍ وَمُؤْمِنٌ وَاحِدٌ لَجَاءَ حَتَّى يَجْلِسَ اِلَيْهِ  وَلَوْ اَنَّ مُنَافِقاً دَخَلَ اِلَى مَجْلِسٍ فِيهِ مِئَةُ مُؤْمِنٍ  وَمُنَافِقٌ وَاحِدٌ لَجَاءَ حَتَّى يَجْلِسَ اِلَيْهِ

Manası:Eğer bir mü’min bir meclise dahil olursa, o mecliste yüz tane münafık, bir tane mü’min bulunsa, o mü’min gelir, diğer mü’minin yanına oturuncaya kadar ilerler. Eğer bir münafık, içinde yüz tane mü’min, bir tane münafık bulunan bir meclise gelse, o da münafığı yanına oturuncaya kadar ilerler. (İhya-i Ulum, C.2, S.386)

Not: Huzeyfe bin Yemani (r.a.) buyurmuştur ki; İnsanlar üzerine yakında bir zaman gelir ki, emir ve nehiy eden mü’min ile oturmaktan, bir merkep leşi ile oturmak kendilerine daha çok sevgili gelir.

http://www.islamguzel.com/wp-content/uploads/2015/08/din-kardeşliği.jpghttp://www.islamguzel.com/wp-content/uploads/2015/08/din-kardeşliği-150x90.jpgROTALI_KAPTANİslam Güzeldin kardeşliği,hadis-i şerifler,hadisi şerif  Hadis-i Şerif: مَا مِنْ صَاحِبٍ يَصْحَبُ صَاحِباً وَلَوْ سَاعَةً مِنَ النَّهَارِ اِلاَّ سُئِلَ عَنْ صُحْبَتِهِ هَلْ اَقَامَ فِيهَا حَقَّ اللهِ اَمْ اَضَاعَهُ Manası: Hiç bir arkadaş yoktur ki, günün bir saatinde bile birisiyle arkadaşlık yapsında, onun arkadaşlığından sorulmasın. Acaba o arkadaşlıkta Allah’ın hakkını yerine getirdimi, yoksa zayi mi etmiştir. (İhya-i Ulum,...Dinimi öğreniyorum